Om Fotograf Thomas Ljungqvist

Kameran har följt Thomas sedan 1966, då han var 10 år och fick en liten minikamera av sin pappa. En RJ Ompex som precis fickplats i den lilla pojkhanden. Förälskelsen var ett faktum. Och med åren, via en Instamatik kamera med blixtkuber, blev tekniken alltmer avancerad.

Det började blygsamt på 1970-talet med källarateljéer i Arboga och Köping. Några år senare öppnade Thomas med kompisen Jan Storm ”Ateljé 2 Fotografer” i Eskilstuna, för att 1982 återvända till Köping och öppna sin egen fotoateljé ”Fotograf Thomas Ljungqvist”.  Thomas har under åren med framgång deltagit i många nationella och internationella
tävlingar och utställningar. Han är även representerad i Nationalmuseets samlingar.

Efter många år som stillbildsfotograf började även Thomas på allvar också intressera sig för den rörliga bilden. Det mynnade ut i fyra dokumentärfilmer i bagaget,
”Desperadon från Kolsva”, ”Berra”, ”Mannen myten och huset” och ”Den digitala luffaren”.

Förutom dokumentärer finns också reklam och informationsfilmer med på agendan, där sonen Tom är med som filmare och redigerare. Thomas anlitas också som stillbildsfotograf i andras produktioner. Thomas har även arbetat med ett stort antal bokprojekt under årens lopp.

Under senare år agerar Thomas även framför kameran som skådespelare i flera långfilmer. Nu senast i Filip och Fredriks film ”Tårtgeneralen” där han spelade emot Mikael Persbrandt.

Välkommen in i Thomas bildvärld.