Dokumentärfilmer


”Desperadon från Kolsva” 
72 minuter     Se trailer
En film om multikonstnären Jösta Hagelbäck 

Jösta Hagelbäck är en blandning av geni och galning, manodepressiv, en man som det är svårt att få grepp om. Han bryter sin egen väg och är fylld av omtumlande idéer. Han var raggaren som egensinnigt och självmedvetet rörde om i den svenska filmgrytan och försökte att förnya det svenska filmspråket. Efter examensfilmen ”Besöket” vid filmskolan inbjöds han till Hollywood. Gjorde succé med filmen ”Kejsaren” vid filmfestivalen i Berlin och skandal med teveserien ”Furstespegel”, som stoppades av censuren på TV2. Han lyckades med att få Ernst Hugo Järegård att raka av sig håret i ”Gråtvalsen”. Jösta är även känd som poet, konstnär och musiker. Han avled i sitt hem i Köping fredagen den 25 oktober 2009.


”Berra” 
74 minuter     Se trailer
Om sjömannen och skulptören Bertil Herlow Svensson

En film om konst, matematik, vänskap och social misär. Bertil bor på en nedlagd järnvägsstation i Skåne. Han är internationellt känd med monumentala verk runt om i Sverige men för att våga sig till Konsum och handla måste han ha några glas vin innanför västen! Han är kraftfull, idérik, humoristisk och en påhittig berättare. Han skojar och spelar teater med omgivningen så fort tillfälle ges. Hans skulpturer är geometriskt och matematiskt beräknade och hans verktyg är pedantiskt ordnade, men hans liv kan vara ett kaos. En dag händer någonting, Bertils skulpturer har försvunnit.


”Mannen myten och huset” 
75 minuter     Se trailer
Om konstnären med eget museum, Ian Hellström

Ian lever i sin egen värld, där han gör vad som faller honom in. En upptäcksfärd i hans hus är ett äventyr bland konst, antikviteter, dödskallar och dockor, allt i perfekt balans. Hans färgstarka konst och gränsöverskridande liv är fängslande men inte alltid så lätt att förstå. ”Det är för mig ett MÅSTE att göra bilder, ett inre tvång. Alltså inget man bestämmer själv,” säger Ian. I filmen får vi även inblick i konstnärens barndom och uppväxt i Stockholm, där fadern arbetade på slottet som hovkamrer. Ians förhållande till familjen, skolan och det övriga samhället var komplicerat och han började sakta men säkert bygga upp sin egen värld, där han kunde överleva bättre. 


En filmbox med alla filmerna är nu klar, 395kr inkl. moms. Kontakta mig för beställning.

Produktion: Fotograf Thomas Ljungqvist och Lars-Göran Pettersson, FilmForm

E-post: thomas.ljungqvist@koping.net

Telefon: 0221 – 237 11

Mobil: 070-68 40 570